Városháza










 

Bizonyára Önök is hallottak róla, hogy sajnos Magyarországon, illetve Debrecenben is megjelent a coronavirus.

Ezzel kapcsolatban szeretnék néhány fontos információt megosztani.

CORONAVÍRUS – HÁZIORVOSI TANÁCSOK

  1. HIGIÉNIA: Gyakori, alapos kézmosás javasolt szappannal - vagy ennek hiányában alkoholos kézfertőtlenítő használata! Arcunkat is öblítsük le néha, zsúfolt hely után nem árt az otthoni ruhacsere! Tüsszentéskor, köhögéskor használjunk zsebkendőt, esetleg könyökhajlatunkat!
  2. VÉDELEM: Maszkot (ún. sebészi maszk) annak javasolt viselni, aki maga beteg és mégis kénytelen közösségbe menni (pl. orvoshoz), de nem akar másokat megfertőzni, vagy aki rossz szokása miatt enélkül gyakran nyúlna a szeméhez, szájához (ezzel megfertőzheti önmagát).
    Magasabb védelmi szintű maszk viselése fertőző betegekkel kontaktusba kerülő egészségügyi dolgozók számára lehet indokolt.
  3. UTAZÁS - MEGFONTOLTAN: Ha tehetik, ne utazzanak külföldre, főként Koronavírussal fertőzött területekre!
  4. TÁRSASÁGI ÉLET: Kerüljék el a zsúfolt helyeket, nagyobb közösségeket (koncert, meccs, bevásárlóközpont, nagyobb rendezvények, tömegközlekedés stb.)! Kerüljék a szennyezett levegőjű városrészeket!
  5. KÖSZÖNTÉS – CSAK SZÓBAN: Kerüljék a szükségesnél szorosabb testi kontaktust ismerőseikkel (kézfogás, ölelés, puszi)!
  6. HÁZIORVOSI RENDELÉS: Csak akkor menjen háziorvosi rendelőbe, váróterembe, ha feltétlenül szükséges: beteg és halaszthatatlan orvosi vizsgálatra van szüksége! Ne menjenek háziorvoshoz: gyógyszert íratni, beutalót kérni, leletet megbeszélni, vérnyomásnaplót bemutatni! Ezeket tegyük meg telefonon, postaládába dobott üzenet segítségével, vagy esetleg később, a járványos időszak végeztével! Így megvédhetik magukat és családtagjaikat a fertőzésektől! Magas láz és száraz köhögés esetén telefonon hívják fel az orvosi rendelőt, ahol megbeszéljük a további teendőket!
  7. A VESZÉLYEZTETETTEK: Különösen óvjuk az időseket, a dohányosokat, a krónikus betegeket! (Szerencsére a gyermekek, fiatalok, várandósok az eddigi tapasztalatok szerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget.)
  8. ELKAPTAM A KORONAVÍRUST?! Koronavírus fertőzés gyanúja (fertőzött területre utazást, fertőzött beteggel történő találkozást követően kialakuló légúti hurutos tünetek, láz) esetén TELEFONON hívja fel háziorvosát (210-018) vagy az alábbi telefonszámok valamelyikét: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456! Maradjon otthonában, ne menjen közösségbe, orvosi rendelőbe vagy váróterembe sem!

Együttműködésüket köszönjük!

 

 

Menes_Andre
Ménes Andrea
Polgármester