Vízhálózat rekonstrukció

 

F E L H Í V Á S

Tisztelt Lakosság!

Az Aqua - General Kft., a Hidrofilt Kft., valamint a Karcagi
Kelet - Hajdúsági Ivóvízminőség-javító Projekt keretén belül
vízmű és vízhálózat rekonstrukciót végez Vámospércs
Gépösszeszerelő Kft. konzorciumban a településen.
2015.10.22-én (Csütörtök)
vízmű telepi áramszünet miatt a
településen vízhiány lesz!
900-1400 óra között
Az esetleges kellemetlenségekért szíves elnézésüket kérjük és
megértésüket előre is köszönjük.

AQUA-GENERAL Kft.
HIDROFILT Kft.
Karcagi Gépösszeszerelő Kft.

Leírás: Aqua-General_Logo

 

Felhívás

 

Felhívás

az aktuális mezei pocok fertőzöttség felmérésére

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága az alábbiakról tájékoztatja a Tisztelt Gazdálkodókat:

Tavaly az országban az utóbbi évek legjelentősebb mezei pocok (Microtus arvalis) gradációja alakult ki. A 2014. évi rendkívüli károsítás nyomán a növény- és talajvédelmi hatóság idén is fokozott figyelemmel kíséri a mezei pocok fertőzöttség alakulását.

Bár a kártevő számára kedvező téli időjárás mellett a populációk jól teleltek, több tényező hatására a gradáció összeomlott az első félév végére. Noha a rágcsálók augusztus végén sem okoztak gondot a megyék zömében, helyenként nőtt a lakott járatok száma, elsősorban pillangósokban és ruderálián. A kialakult helyzet miatt Fejér megyében védekezési felhívást tettek közzé, s lucernában és gyümölcsösben védekezésre is sor került. A megfigyelések szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Veszprém megyében gócosan szintén nőtt a kártevő egyedszáma tarlókon, ültetvényekben, napraforgóban és kukoricában.

A növényvédelmi hatóság ezért az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Az érintett területeken végezzék el a mezei pocok fertőzöttség felmérését, melyben mindenki, a növényvédelmi szakemberek, a termelők egyaránt vállaljanak részt. A felmérést nem csak a veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is el kell végezni, ahol tavaly nem volt mezei pocok kártétel. A felméréskor fordítsanak különös figyelmet a rezervoár területekre: az évelő pillangósokra és a ruderális területekre. A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A helyi védekezés szükségességéről a felmérés eredménye alapján kell dönteni. A védekezés módjának megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét. Nem csak növényvédő szeres, csalétkes védekezésre kell gondolni, de a megfelelő mélységű talajművelés, ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében.  A védekezés lehetséges eszközeiről a Nébih honlapján, a http://portal.nebih.gov.hu/-/felhivas-a-mezei-pocok-fertozottseg-felmeresere-es-a-vedekezesre linket megnyitva találnak további információkat. Kedvező őszi időjárás esetén még tovább növekedhet a kártevő egyedszáma, ezért a továbbiakban is elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés és a hatékony intézkedés.

A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.

Vámospércs, 2015. október 6.

                                                               Kanyóné Papp Klára

                                                            jegyző

 

Lovak jelölése és vérvizsgálata

Lovak jelölése és vérvizsgálata

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Állomás Osztály tájékoztatása alapján egyrészt a vonatkozó jogszabályi előírás teljesítése, másrészt a magyarországi lóállományban is megjelent fertőző kevésvérűség terjedésének megakadályozása végett szükséges a lóállományok vérvizsgálata.

Ennek a munkának az egyik jelentős akadálya az, hogy a háztáji állományban tartott lovak több mint fele jelöletlen. Emiatt a lovak vérvételezésére és megjelölésére a Lótenyésztők Szövetségével közös akciót szerveznek.

Az állatok megjelölését és vérvételezését az alábbi időpontokban végzik:

- 2015.09.23. szerda Hajdúsámson 9 órakor Epreskert u. lovas pálya

- 2015.09.24. csütörtök Nyíradony 9 órakor vasútállomás, mérlegház

- 2015.09.25. péntek Fülöp 9 órakor mérlegháznál

- 2015.09.29. kedd Bagamér 8 órakor Rákóczi u. végén

- 2015.09.29. kedd Álmosd 11 órakor Irinyi u. végén

- 2015.09.29. kedd Újléta 14 órakor Debreceni u. végén

- 2015.09.30. szerda Debrecen 9 órakor Nagy Mihály kert

- 2015.10.01. csütörtök Debrecen 9 órakor Bánk

- 2015.10.02. péntek Debrecen 9 órakor Haláp

- 2015.10.09. péntek Vámospércs 8 órakor állatvásártér

- 2015.10.09. péntek Nyírábrány 13 órakor állatvásártér

Kormányablak nyitva tartás változás

kormányablak

Tájékoztatjuk a Lakosságot, hogy 2015. október 01. napjától Járási Hivatalunk Kormányablakának (4254 Nyíradony, Árpád tér 1.) nyitva tartása a következők szerint módosul:

Hétfő: 7:00 -17:00 
Kedd: 8:00-16:00 
Szerda: 8:00-16:00 
Csütörtök: 8:00 -18:00 
Péntek: 8:00 -14:00

Őszi lomtalanítás

Őszi lomtalanítás
ideje: 2015. október 13-15. (7:00-14:00 közötti időszakban)

 

Kihelyezhető hulladékok: az ingatlanoknál keletkező olyan szilárd hulladékok, amelyek nem helyezhetők el a tároló edényzetben, a rendszeres szállítás alkalmával nem szállítható el (pl.: bútor, nagyobb kartondobozok, rongy bezsákolva).


Nem tartozik a lomtalanítás alkalmával kihelyezhető hulladékok körébe:
kommunális hulladék, építési törmelék, gépjármű gumi, akkumulátorok, veszélyes hulladéknak minősülő anyagok, vegyszerek és minden olyan hulladék, amely a begyűjtés során veszélyezteti a begyűjtést végzők testi épségét, egészségét.


A lomnak minősülő tárgyakat a gyűjtési útvonal mellé kell kihelyezni, úgy hogy az a begyűjtő gépjárművel megközelíthető legyen, és a forgalmat ne akadályozza. Az apróbb hulladékot bekötött zsákokban, a kihelyezés a lomtalanítás napján legkésőbb reggel 7:00-ig, de lehetőség szerint előző nap este.

hulladekszalitas